Kreta / Rethymnon

Kreta / Rethymnon
false
10
10
fade
6
1

Een vakantie naar Kreta betekent genieten van zon, zee, schilderachtige havenplaatsjes, sfeervolle terrasjes en een woest en bergachtig binnenland. Maar ook van bergdorpjes die door de goden over de groene heuvels zijn uitgestrooid. Kreta is het grootste eiland van Griekenland en het op vier na grootste in de Middellandse Zee: 260 km lang en maximaal 60 kilometer breed. Bijzonder is ook de achttien kilometer lange Samaria kloof, het langste ravijn in Europa. Bezoek ook zeker het Lasithi plateau, een hoog in de bergen gelegen vruchtbare vallei. In de dorpjes hier ga je terug in de tijd. 


De plaats Rethymnon (Rethimnon of Rethymno) ligt in het noorden van het eiland Kreta en is een bekende badplaats bij veel toeristen. Vanaf de luchthaven van Heraklion bedraagt de afstand zo’n 75 kilometer en reken op een reistijd van cira 75 minuten. De vakantiebestemming trekt toeristen vanuit heel Europa en kenmerkt zich door de gezellige Venetiaanse haven, het lange brede zandstrand, de gezellige boulevard en de oude binnenstad. In het oostelijke deel van Rethymnon vind je het zandstrand, terwijl het westelijke deel een kiezelstrand heeft. De haven van Rethymnon op Kreta is gezellig en echt Venetiaans

Rethymnon heeft prachtige brede zandstranden. Je kunt boottochtjes maken vanuit de haven naar Santorini, Bali en het schiereiland Akrotiri. Het centrum telt veel winkeltjes, talloze eetgelegenheden, bars met gezellige terrasjes en veel winkeltjes. Heerlijk om rond te dwalen. Als je verblijft in de stad Rethymnon kun je niet om het fort Fortezza heen. De burcht Fortezza is een mooie plek om de overblijfselen van een historisch verleden te bekijken. Tevens biedt bezoek aan dit fort de kans om te genieten van het uitzicht over de stad Rethymnon.

In de haven is de kans groot dat men je aanspreekt om een hapje te gaan eten. Elders in het oude centrum is dit stuk minder. Hier vind je ook de betere taverna’s en restaurants. Omdat Rethimnon een grote universiteit heeft, zijn de terrasjes goed gevuld en de prijzen van gerechten en drankjes laag. Terrasjes vaak in de smalle straatjes, versierd met paarse of wijnrode bougainville of gelegen in een kleine stadstuin. In de meeste hotels in Rethymnon bereiden ze ook prima eten en is vergelijkbaar met recepten uit de stad.


De Fortezza van Rethymnon dateert uit 1590. Althans toen is het hele fort uiteindelijk afgebouwd. Bezienswaardig zijn hier het bastion van St. Nikolaas, de gallerij van de Oosterpoort, de fraaie poort van de hoofdingang en de tempel van de Sultan Ibrahim met de Aspis van Michrab en de minaret. De residentie van de rector en een deel van de gevangenis, ten oosten van deze residentie zijn ook nog redelijk in tact gebleven.

De oorsprong van de kleine en gezellige Venetiaanse haven van Rethymnon dateert uit 1300. Later zijn er aanpassingen geweest en alles bij elkaar hebben het hedendaagse beeld gecreëerd van de Venetiaanse haven van Rethymnon. Op de pier bij de ingang staat de vuurtoren. In het haventje liggen enkel vissersboten. De grotere boten en veerboten meren aan de grotere haven ten oosten en noordoosten van het pittoreske haventje. Aan de haven vind je terrasjes van Griekse tavernes waar veel vis wordt geserveerd. Gezellig voor ontbijt, lunch of diner. Maar goedkoper en beter kun je eten in de smalle straatjes achter de haven bij de Rimondi fontein.


Rethimnon bruist ’s avonds van de gezelligheid. Niet voor niets een grote studentenstad. In het oude centrum legio taverna’s, mezzedakia, grill rooms en restaurants. De één nog mooier gelegen dan de ander. Fraaie terrasjes, de authentieke lokale keuken en bovendien goedkoop. Rethymnon zal je niet snel vervelen en tijdens je vakantie kun je moeiteloos elke avond ergens anders gaan eten tijdens je verblijf.

To Pigadi is een tip voor een restaurant. Dichtbij de Rimondi fontein in een klein smal straatje. De tafeltjes staan op het binnenpleintje met tuin. De lokale keuken met eigen gerechten. ’s Avonds bijna altijd vol en een tafeltje reserveren bij To Pigadi is ook een tip. Alana restaurant is een andere tip om te gaan eten. Locatie is schitterend en de echte Griekse keuken. Avli, tegenover To Pigadi, is zeker aan te raden om te gaan eten. Lokale keuken, zeer mooie tuin met terras en behoort tot de beste restaurants van Rethymnon. Castelo taverna ligt aan één van de mooiste straatjes in de oude stad van Rethimnon. Overdekt met bougainville een zeer romantische aanblik. Voor meezenden in Rethymnon is de taverna Sto karfi kai sto petalo een tip. Het restaurantje ligt aan het begin van de oude stad. De poort door en de eerste straat aan je linkerhand. De gastvrouw is fantastisch net als de Griekse keuken van Sto karfi kai sto petalo.

Wil je eens echt wat anders dan is een avondje uit de Agreco Farm een tip. De traditionele boerderij is opgezet als een oud Kretenzer dorp en de gerechten zijn biologisch en van de “farm” zelf. Niet alleen voor gasten van Grecotel, maar voor iedereen te boeken als lunch of diner. En ja ook bouzouki met dans.

  • Muziekreizen
  • Kerstreizen